Okrogla miza z nekdanjimi učenci

Prehod iz osnovne šole v srednjo šolo nekaterim otrokom povzroča kar nekaj preglavic in pojavijo se številna vprašanja, saj se podajajo v sistem, ki je za njih popolnoma nov. Lani smo na novo pot uspešno pospremili že četrto generacijo devetošolcev in zanimalo nas je, kako je potekal prehod. Odločili smo se, da na letošnjo okroglo mizo na Miklavževem semnju povabimo nekdanje učence, da z nami podelijo izkušnje, ki so jih imeli s prehodom v srednjo šolo. Povabilu so se z veseljem odzvali in tudi odziv obiskovalcev je bil zelo dober.

Jože Školc,
ravnatelj

Matija Mazij (M) in Neža Verdnik (N)

1. Katero šolo si izbral/a za svojo srednješolsko pot?
M: Izbral sem si srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, smer gradbeni tehnik.
N: Britansko mednarodno šolo.

2. Kakšni so bili prvi vtisi, ko si se seznanil/a s predmetnikom in načinom dela v srednji šoli?
M: Med srednjo šolo in waldorfsko šolo je nekaj razlik, npr. med urniki, saj ni več glavnih ur, po vsaki uri se zamenja učilnica, pouk se včasih začne s preduro (7.10–7.55), nadomeščanja so objavljena na spletni strani, kjer piše, s katerim predmetom se bo nadomestila redna ura itd.
Preden sem šel v srednjo šolo, so mi vsi govorili, kako težko bo preklopiti z waldorfskega načina dela na način dela v srednjih šolah, čeprav se je izkazalo, da to ne drži. Kljub temu se srednja šola nekoliko razlikuje od osnovne, zato se je treba malce privaditi, potem pa vse gladko teče naprej.
N: Najprej me je malo skrbelo, kako bo to, da bom imela več znanstvenih predmetov na isti dan in da bodo vsi v angleščini, ampak sem hitro po začetku šolanja videla, da to sploh ni takšen problem.

3. Si imel/a pri posameznih predmetih posebne izzive?
M: Največ težav sem imel pri predmetu likovna umetnost v 1. letniku, saj sem preveč truda vložil v urejenost zvezka in razne naloge, kot so me naučili na waldorfski šoli, na koncu pa sem ugotovil, da sta tukaj važni le ocena testa in ustnega spraševanja.
N: Kakšnih posebnih izzivov nisem imela, sem pa opazila, da je fizika na srednji šoli malo bolj zapletena.

4. Če primerjaš waldorfsko šolo in srednjo šolo, ki jo obiskuješ, kje vidiš bistvene razlike? Kaj je tisto, kar bi spremenil/a na srednji šoli in si imel/a na waldorfski šoli ter obratno?
M: Kot sem že prej omenil, sem opazil razliko, da na waldorfski šoli ogromno pozornosti posvečajo urejenosti, sistematičnosti in sodelovanju pri pouku. Na podlagi tega in seveda tudi ocen sestavijo skupno oceno. V srednji šoli pa se vse to zanemari in upoštevajo le pisne in ustne ocene. Srednja šola in waldorfska šola sta si torej precej različni, a kljub temu pri njima ne bi kaj bistvenega spreminjal.
N: Bistvena razlika za mene sta povezanost in vzdušje v razredu ter na celotni šoli in tega bi si tudi želela na srednji šoli. Zdaj, ko gledam nazaj na šolanje, ne bi spremenila ničesar, saj se mi zdi, da mi je šola prinesla veliko pomembnih življenjskih izkušenj in znanja.

5. Kako so sošolci sprejeli dejstvo, da si prej obiskoval/a waldorfsko šolo? So poznali šolo?
M:Večina sošolcev je waldorfsko šolo že poznala in se z dejstvom, da sem jo obiskoval, ni preveč ukvarjala.
N: Pri meni to ni bila težava, saj na mednarodni šoli vsi učenci prihajajo iz različnih držav in šol, zato ni nikogar zanimalo, katero šolo sem obiskovala.

6. Če primerjaš sebe s sošolci v srednji šoli, kje se opazijo razlike, ki jih učenci iz naše šole prinesete s seboj?
M: Kot sem že prej omenil, je velika razlika ta, da na waldorfski šoli poudarjajo urejenost in sistematičnost, kar pa mi je zelo pomagalo pri učenju v srednji šoli.Vedno imam zapisano vso snov, ki smo jo obravnavali pri pouku, če pa zaradi odsotnosti manjkam pri pouku, si snov vedno prepišem. Tega večina mojih sošolcev ne naredi, kar se pokaže tudi na testu.
N: Jaz bi rekla, da sta vljudnost in spoštovanje nekaj, česar se jaz držim, moji sedanji sošolci pa ne.

7. Kakšno je tvoje mnenje o waldorfski šoli, sedaj, ko si že zaključil/a devetletno popotovanje? Kakšno sporočilo bi namenil/a prihodnjim generacijam?
M: Zdi se mi, da mi je waldorfska šola prinesla veliko znanja in logičnega razmišljanja, čeprav sem med obiskovanjem te šole mislil ravno obratno. Mogoče se boste kdaj vprašali, ali pa ste se že, zakaj ste se morali devet let učiti evritmijo. Zaenkrat tega še ne vem, vem pa, da mi je waldorfska šola velika odskočna desko za naprej.
N: Zelo sem hvaležna in vesela, da sem lahko obiskovala waldorfsko šolo in bila del tega. Prihodnjim generacijam bi sporočila, da vas ne sme biti sram, da obiskujete waldorfsko šolo, ampak morate biti na to ponosni. Predvsem pa uživajte, saj je to šolanje eno in nenadomestljivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja